torstai 23. lokakuuta 2014

Hapanchiliä

Tulipa sitä sitten itsekkin laitettua hapanchiliä muhimaan. Olen lukenut siitä että kuinka herkullista ja hyvää se on. Ennen kaikkea hapan tuotteiden pitäisi olla erityisen hyviä vatsalle maitohappobakteerien takia.

Itse hapattaminen tehdään lisäämällä sopivia bakteereita hapatettavaan tuotteeseen, tällä kertaa chili-valkosipuli mössöön. Käytin hapatuksen aloittamiseen Aito Rasilaisen Hapankaalin mehua noin 2 ruokalusikallista. Hapatukseen tarvitaan sopiva astia joka tiivis, ettei ilma pääse pilaannuttamaan tuotetta. Itse rakentelin tuollaiseen lasipurkin kanteen reiän vesilukkoa varten joka säätelee painetta astiassa. Tämä hapatusastia on itse asiassa kopioitu Chilifoorumilta. Purkkiin lisätään suolavettä johon laitetaan merisuolaa 1,5-2 % hapatettavan tuotteen massasta.
Happamisen käynnistyminen tapahtuu muutamassa päivässä ja saa aikaan vesilukon pulpahtelun, myös suolaveteen muodostuu kuplia. Itse pidin 5 päivää sisällä tuota purkkia käymässä ja sen jälkeen siirsin purkin kellariin, jossa oli pari astetta lämpimämpi kuin ulkona. Purkki oli kellarissa yöpakkasiin asti jonka jälkeen se on saannut olla jääkaapin alaosassa n.9°c.

Hapatettavan massan on syytä
pysyä suolaveden pinnan alapuolella

Ph näyttäisi laskeneen alle 4:jän



Tuotteen ph pitäisi laskea alle 4;jän silloin siinä ei pitäisi enään elää ihmiselle haitallisia bakteereita.









Tähän ensimmäiseen omaan hapanchili kokeiluun tuli pelkästään C.Pubescens lajikkeen hedelmiä n. 500-600gr ja pari sellaista pyöreätä valkosipulia. Maistoin tuotetta nyt 2.5 viikon käymisen jälkeen ja maku oli hyvä, purkki saa olla vielä jääkaapissa muhimassa viikon tai kaksi.


Ei kommentteja: