keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Sadon säilöntää

Chilien kuivattaminen

Homma alkaa sadon perkaamisella, jota minulla ei onneksi ollut kuin ~500-600gr.
Lajikkeet jotka pellille ovat päätyneet ovat kaikki Capsicum Chinense lajikkeita. Pelliltä löytyy 7 Pot Orange Yellow, Chocolate Bhut Jolokia, Drinidad Douglah ja Carolina Reaper.
Peratessa chilejä on suositeltavaa käyttää nitriittikäsineitä.



Eipä kyllä käy kateeksi niitä jotka saavat useita 10 kiloja satoa, ja joutuvat kaiken perkaamaan. Itselle tämä puolen kilon perkaaminen oli kyllä jo ihan tarpeeksi. Tästä määrästä tuli 2 uunipellillistä



Uuni on säädetty pienimmälle lämmölle jonka saa, n.50°c. Uuninluukkua on pidettävä hieman rakosellaan että ilma pääsee uunissa vaihtumaan, ettei chilit pala liiallisesta kuumuudesta. Luukun väliin on hyvä laittaa vaikkapa paistolasta pitämään luukkua auki. Chilit kuivuvat uunissa n.8-10 tuntia, eli ei ole mistään kovin nopeasta prosessista kyse.




      Kuivuessaan chilit kutistuvat todella paljon kun verrataan tuoreeseen .


Kuivaamisen jälkeen alkaakin sitten jauhaminen. Kahvimylly olisi oiva apu jauheen tekemisessä jos sellaisen omistaa. Minulla on käytössä Ikeasta hommattu huhmare jolla homma hoituu myös aika kätevästi.

                                                                
                                                                 Valmista jauhetta 
Vasemmalta oikealle ensimmäisenä, 7Pot Orange Yellow, Drinidad Douglah,
Carolina Reaper ja Chocolate Bhut Jolokia.  










 
  

Ei kommentteja: